• Agenda:

  Op zondag 5 april is er om 10.00 uur een  gebedsviering in de Andreaskerk te Spijk. Deze dienst is vanuit huis te beluisteren via http://www.kerkomroep.nl en dan te zoeken naar Spijk (Groningen).
  De dienst is ook te bekijken via YouTube

 • Samenwerking andere gemeenten

  In de regio worden op initiatief van onze gemeente en in samenwerking met de PG Spijk- Losdorp en de PG Delfzijl zes keer per jaar op de late zondagmiddag vespervieringen georganiseerd. De werkgroep bestaat voor een belangrijk deel uit leden van onze gemeente. De stijl van de vespervieringen is variabel. Taizévieringen, Iona-vieringen, vespers in hoog-liturgische stijl behoren tot de mogelijkheden. Muzikaal worden de vespers doorgaans ondersteund door kleine muziekensembles uit de regio of door zangers uit de werkgroep. De vespers worden door gemiddeld 40 tot 60 mensen bezocht en voorzien duidelijk in een behoefte.

  Samenwerking-andere-gemeenten

  Clusternieuws:

  UITNODIGINGEN VOOR ACTIVITEITEN VANUIT ONS CLUSTER:

   

  Zanger Erwin de Vries in de Petrus en Pauluskerk

  Op donderdag 7 februari om 20.00 uur komt de bekende Groningse zanger Erwin de Vries in de Petrus en Pauluskerk in Loppersum.

  Zanger, tekstschrijver, componist en gitarist Erwin de Vries treedt al zo’n vijfentwintig jaar op in Stad en Ommeland. Vroeger met Deheleboel, tegenwoordig solo maar vaak met zijn eigen begeleidingsband. Hij treedt altijd op met blote voeten; zelf zegt hij daarover: “Dat is mijn handelsmerk. Het zingt prettiger. Ik vind het ook iets natuurlijks uitstralen, ik probeer in mijn muziek ook zo eerlijk mogelijk te zijn en me kwetsbaar op te stellen. Dit vind ik daarbij passen.”

  Zijn laatstverschenen album De Noodzoak, opgenomen met zijn band De Zunderlingen, werd bekroond met de Dagblad van het Noorden streektaalprijs 2016.
  Naast het zingen, werkt Erwin de Vries als psychiatrisch verpleegkundige. Hij helpt mensen die stress hebben door alles wat met de gevolgen van de gaswinning te maken heeft.
  In de Petrus en Pauluskerk zal hij geïnterviewd worden over zijn kijk op het leven. Natuurlijk zal hij ook een aantal van zijn liedjes zingen.
  De avond met Erwin de Vries is een initiatief van de Protestantse kerk Loppersum – Maarland en staat in een serie avonden waarin eerder zanger Arnold Veeman, cabaretier Peter de Haan / Pé Daalemmer, arts – columnist Sander de Hosson en dichter-columnist Jean Pierre Rawie te gast waren. De toegang is gratis. Aan het eind van het programma kunnen aanwezigen een bijdrage geven.

  Film In Loppersum
  Het thema van de reeks is ‘Geloof in crisis’, een titel die op twee manieren op te vatten is. Aan de ene kant kan het slaan op iemand wiens geloof onder vuur ligt, aan de andere kant op hoe mensen vast blijven houden aan hun geloof in tijden van spanning of moeilijkheden.

  15 februari:   Silence (2017)
  15 maart: Babette’s Feast (1987)

  Kent u dus een film die mooi zou passen binnen het thema, laat het mij dan weten. Ik ben benieuwd naar uw suggesties!
  Plaats: Vredekerk.
  De films beginnen om 20:00 uur en worden voorafgegaan door een (korte) inleiding.
  Koffie en thee staan vanaf 19:45 klaar. Na afloop is er ruim gelegenheid om na te praten met een glas wijn en iets lekkers.

  Soulfulness, veertigdagenavonden

   Tijdens vijf maandagavonden in de Veertigdagentijd bespreken we het boek Soulfulness van Brian Draper. In Groot Brittannië is hij onder meer bekend van ‘Thought for the day’ op BBC radio 4. In het boek Soulfulness begint hij met zijn waardering uit te spreken voor ‘mindfulness’, leven in het hier en nu. Hij wil van daaruit zijn lezers verder leiden naar ‘bewust leven vanuit de ziel’ – soulfulness oftewel bezield leven: je bewust worden van je eigen innerlijke leven en van daaruit verbinding zoeken met de ander, met de natuur en met God. Hij doet dat vanuit de christelijke traditie, waarin hij geworteld is.
  We zullen zijn boek gaan bespreken, maar dat zeker niet alleen doen door te praten. Via eenvoudige lichaamsmeditaties en het mediteren over een gedicht of een stukje Bijbeltekst, proberen we de waarde van zijn benadering te ervaren. We komen bijeen op de maandagavonden 11, 18 en 25 maart en 1 en 8 april. Steeds van 19.30 tot ongeveer 20.30 uur. Plaats van samenkomst is de Petrus en Pauluskerk in Loppersum. We zullen van de consistorieruimte daar gebruik maken, maar soms ook in het koor van de kerk gaan zitten.
  Opgeven kan bij ds Tjalling Huisman: 0596 571393 / tjhuisman27@gmail.com

  Kloosterweekend meditatie

  Graag nodig ik u / jou uit voor een kloosterweekend, waarin meditatie centraal zal staan. In dit weekend gaan we samen een aantal meditaties doen, niet alleen zittend maar ook lopend. En we gaan in gesprek met de kloosterbewoners over hoe zij hun momenten van meditatie aanpakken en ervaren. Natuurlijk doen we zoveel mogelijk mee in het ritme van de vaste getijden van het kloosterleven.

  Plaats van dit weekend in het Lioba klooster in Egmond. We zitten daar in het gastenverblijf, waar ook een geschikte groepsruimte is. Ik heb het weekend van 21 tot 23 juni (2019) laten reserveren voor onze komst. Dat is nog ver weg, maar als je graag mee wilt geef je toch snel op. Dan kan ik het klooster duidelijkheid geven over of het door kan gaan.

  Kosten voor het weekend zijn 120,- euro, maar waarschijnlijk kunnen we nog wel wat subsidie krijgen. En als je dit bedrag niet kunt betalen, kan er altijd meer subsidie geregeld worden.

  Graag zo snel mogelijk opgeven bij ds Tjalling Huisman: 0596 57 13 93 / tjhuisman27@gmail.com

  Jongerenreis naar Taizé

  Vanuit het jongerenwerk van ons cluster willen we in juli 2019 graag een Taizéreis organiseren.

  Taizé is een Frans dorpje, waar een klooster is dat zich speciaal richt op jongeren. Het is na de oorlog gesticht door frère Roger, er wonen ook Nederlandse broeders. Vanuit de hele wereld komen jongeren naar Taizé om een week samen te zijn en met elkaar te praten over hun geloof en ongeloof, hun leven en de wereld waarin ze leven.

  Een bezoek aan Taizé – de mooie muziek, de stilte, de ontmoetingen en vriendschappen die ontstaan – is een ervaring die je nooit meer zult vergeten. Ben je tussen de 16 en 30 jaar en lijkt het je leuk om mee te gaan? Geef je dan op bij je jeugdouderling of je voorganger. Wil je liever graag eerst meer weten? Stuur ons dan even een mailtje, of kom naar de informatieavond die we in januari 2019 gaan houden. Op YouTube staan verschillende filmpjes die een mooie indruk geven van een week in Taizé, en nog meer informatie vind je op de officiële website www.taize.fr/nl ds. Tjalling Huisman, tjhuisman27@gmail.com en Melson Zwerver, melson@melson.nl